Show menu

Otroški športni dan z mravljico Ulo

ŠRD Ulovka, Jamnik 17, 20. 9. 2014

Dogodek se bo odvijal pod Ulovko na Zaplani nad Vrhniko (cca. 30 km iz Ljubljane). Ker imamo šotor, bo organiziran tudi v primeru slabega vremena. Dogodek je brezplačen, obvezna pa je prijava. Vsi obiskovalci so od 12:00 ure naprej vabljeni na družinsko kosilo v Okrepčevalnico pod Ulovko, ki si ga bodo lahko privoščili po ugodni ceni. Na dogodku poiščite INFO točko, kjer se prijavite in tako dobite bon za popust za kosilo. Obenem se na INFO točki prijavite tudi na dobrodelni tek.

 


 

Dogajanje


Ogrevanje in jutranja telovadba


Kot se za vsakega pravega športnika spodobi, se bomo tudi mi najprej razgibali skozi glasbeno plesno animacijo.


Svetovalnica za telesni in gibalni razvoj se predstavi


Zdravstveni dom Vrhnika bo na stojnici z info točko predstavil koncept svetovalnice za telesni in gibalni razvoj ter programe namenjene posameznim ciljnim skupinam od otrok do starostnikov. Otroci bodo skupaj s starši potovali po poligonu, kjer jih bodo čakale različne naloge, v katerih se bodo pomerili med seboj. Naloge bodo povezane z najpomembnejšimi lastnostmi telesno in gibalno kompetentnega otroka in odraslega, temeljile bodo na koordinacijskih spretnostih v smislu orientacije v prostoru, koordinacije med različnimi deli telesa in celega telesa ter maksimalni in eksplozivni moči. Otroci in starši bodo sproti beležili rezultate in na koncu dobili nasvet strokovnjakov. Čakajo vas štiri naloge: skok v daljino nazaj, premagovanje poligona, merjenje moči z dinamometrom ter naloga posvečena fini motoriki, ki je zaenkrat še skrivnost. Za starše smo od 12:00 do 12:30 pripravili tudi na predavanje o telesnem in gibalnem razvoju.


Nastop Plesne šole Urška Vrhnika

Na dogodku bo nastopila plesna skupine iz Plesne šole Urška Vrhnika.

 


Interaktivna otroška gledališka predstava škratek Skokec in čebelica Lenka


Zabavna in poučna interaktivna predstava, preko katere otroci spoznajo pomen športa za zdravje in dobro počutje. Škratek Skokec in čebelica Lenka se v prostem času veliko družita in spoznavata različne športe. Vse je bilo lepo in prav, dokler ni Lenka za svoj 7. rojstni dan dobila računalnik in velikansko televizijo. Od tega dne naprej ni hotela več ven. Skokec jo je medtem ves čas prosil, da bi se z njim igrala zunaj na prelepem vrtu, a zaman. Lenka je neizmerno uživala v lenarjenju in se začela nenavadno rediti ─ ja prav zares postajala je Čebela Debela in na koncu je postala tako težka, da ni mogla niti več leteti. Konca predstave ne smemo izdati, lahko pa povemo, da je srečen.

 

Nagradna pobarvanka

 

Nagradno pobarvanko najdete na letaku v Okrepčevalnici Pod Ulovko ali si jo natisnete iz spletne strani. Pobarvanke oddate v žrebalno skrinjico v Okrepčevalnici pod Ulovko do 20. 9. 2014 do 11:00. Lahko pa jo pošljete tudi po pošti na naslov ŠRD Ulovka, Jamnik 17, 1360 Vrhnika ali poskenirano po emailu srd.ulovka@gmail.com. Vsak otrok naj pobarva svojo pobarvanko. Žrebanje bo potekalo na dogodku. Na vas čakajo čudovite igrače iz prodajalne Direndaj. Vse pobarvanke pa bodo potem vsaj dva meseca razstavljene v Okrepčevalnici pod Ulovko in objavljene tudi na spletni strani www.ulovka.si.


Športni preizkusi


Preizkuse vodi škratek Skokec in sledijo gledališki predstavi. Najbolj spretni otroci bodo nagrajeni. Otroci se preizkusijo v naslednjih aktivnostih:

◾spust po toboganu,
◾plazenje skozi tunel,
◾prehod skozi pajkovo mrežo,
◾tek med stožci,
◾skakanje čez ovire,
◾hoja po ozki brvi,
◾skakanje na trampolinu.
 


Slastne palačinke

Pohitite na športni dan in se posladkajte s slastnimi palačinkami, ki bodo na voljo brezplačno za prve obiskovalce.

 


Dobrodelni tek


Na dobrodelnem teku lahko sodelujejo otroci od 2 do 12 let. Prijavnina je 1€ in gre v dobrodelni sklad, ki ga bomo podarili otroku s posebnimi potrebami. Otroci se prijavijo do 12:30 na informacijski točki, kjer dobijo tudi štartno številko. V primeru lepega vremena bo tek na travniku pod vznožjem Ulovke, v primeru slabega vremena pa bo dobrodelna štafeta pod šotorom. Z otroki bo tekel tudi škratek Skokec. Vsi otroci, ki prispejo v cilj, prejmejo leseno kolajno z mravljico Ulo. Seveda pa je važno sodelovati, ne zmagati, zato bodo vsi otroci za nas zmagovalci!

 


Ustvarjalna delavnica "Moja torbica v obliki mravljice"


Izdelovali bomo torbice iz filca v obliki mravljic, ki jih lahko uporabljamo za shranjevanje najrazličnejših predmetov. Torbico si bodo otroci lahko vzeli domov in tako ohranjali prijetne spomine na delavnico.

 


Velikanske slikarije


Otroci bodo na velikanski slikarski delavnici risali velike slike formata B2 na temo »Moj najljubši šport«. Slike bomo na dogodku tudi razstavili in tako bodo na ogled tudi vsem ostalim.

 


Ustvarjalna delavnica iz naravnih materialov


Otroci bodo ustvarjali izdelke iz naravnih materialov. In ker njihova domišljija ne pozna meja, bodo unikatni izdelki zagotovo čudoviti in na ogled vsem obiskovalcem prireditve.



Tek mamic in očkov z dojenčki v vozičkih

Mamice in očki ste vabljeni na dobrodelni kratek tek z vozički svojih malčkov. Prijavite se na INFO točki do 12. ure in plačate simbolično prijavnino 1 €, ki gre v dobrodelni sklad za Petra. Proga bo kratka in po asfaltu na parkirišču. Izvedena bo samo v primeru lepega vremena in najmanj petimi prijavljenimi. Da pa bo naloga malo težja, vas čaka presenečenje. Na cilju prejmete priznanje.

 


Mešanje in okraševanje koktejlov


Otroci bodo s pomočja barmana mešali in okraševali dva naravna in zdrava brezalkoholna koktejla. Eden je jogurtov in se imenuje Meglica pod Ulovko, drugi pa z mešanimi sadnimi sokovi in se imenuje Rdeča mravljica.

 


Poslikava obraza


S profesionalnimi barvami za obraz otrokom naslikamo najrazličnejše poslikave, tatooje in seveda na koncu dodamo še bleščice - za vse gospodiče in gospodične. Preobrazba v svojega najljubšega pravljičnega junaka ali najljubšo žival je za vsakega otroka posebno doživetje!

 


Glasbeni nastop mladih harmonikašev


Za zabavo bodo poskrbeli mladi harmonikaši, ki se učijo pri Primožu v Podlipi.

 


Športni kviz


Otroci bodo odgovarjali na pet vprašanj povezanih s športom (odbojka, tenis, smučanje, pohodništvo, nogomet/košarka) in kdor pravilno odgovori na vsa vprašanja, prejme nagrado.

 


Vadba za otroke s starši in športno svetovanje


Športne vadbe bo vodila Janja Prelovšek. Vaje so prilagojene starostni skupini (1-3 let, 3-5 let, 5-10 let), izvajajo pa se individualno ali v skupini – prilagoditev glede na zanimanje na dogodku. Vadba je namenjena najmlajšim in njihovim staršem, da skupaj raziskujejo, urijo in krepijo svoja telesa in tako spoznavajo in osvajajo prva gibalna znanja. Tako otroci in starši pa lahko Janjo vprašate tudi vse, kar vas zanima o športu, rekreaciji, razgibavanju ipd. in z veseljem vam bo odgovorila na vsa vprašanja.

 


Predstavitev vozil

Na ogled bodo zanimiva vozila za otroke, med njimi tudi gasilsko vozilo in gradbeni stroji.

 


Ugoden nakup otroških EKO oblačil

Spletna trgovina www.solemio.si je za vas pripravila poseben popust na določene izdelke, ki velja samo za obiskovalce na ta dan. Izdelke si boste na dogodku lahko tudi ogledali in jih kupili.

 

 

Dobrodelnost

Na dogodku bomo združili moči in zbirali denar za šestletnega Petra z Vrhnike, ki ima spinalno mišično atrofijo. Na informacijski točki lahko denar vstavite v Škatlo dobrega srca. Hkrati pa bomo sredstva zbirali tudi z dobrodelnim tekom (prijavnina 1€). Že vnaprej se vam Petrova družina zahvaljuje za vse prispevke, ki jim bodo pomagali pri nakupu novega kombija, ki bo omogočil, da se bo Peter lahko večkrat peljal naokoli. Če želite, lahko svoj prispevek tudi zapišete. Škatlo dobrega srca bomo odprli skupaj na otroškem športnem dnevu v soboto, 20. septembra 2014.

 

Peter z Vrhnike je star 6 let. Pri treh mesecih mu je bila postavljena diagnoza spinalna mišična atrofija (SMA). To je živčno mišično obolenje, pri katerem postopoma propadajo mišična vlakna, kar najbolj prizadene mišice, ki sodelujejo pri plazenju, hoji, drži vratu in glave, dihanju ter požiranju. Veliko otrok s tem obolenjem je nadpovprečno bistrih in razgledanih ter so zelo družabni. Pri enem letu je Peter dobil traheostomo (za dihanje 24 ur na dan preko aparata) in gastrostomo (za hranjenje). Peter potrebuje 24-urno nego in je v celoti odvisen od druge osebe pri vseh življenjskih aktivnostih, kot so previjanje, kopanje, hranjenje in pitje, obračanje na 2 do 3 ure, tudi ponoči.

 

Sicer pa ni tako vse črno, ker se Peter tudi rad pozabava, gleda smešnice in tudi ponagaja, če je le prilika. Njegovi starši pravijo: "Življenje nekomu da jagode, drugemu pa limone. Sprijazni se in naredi si limonado."