Show menu

Dom bratstva Zaplana

Kaj je Dom Bratstva?

Dom Bratstva na Zaplani je hiša, ki za mnoge postaja dom, v katerega radi prihajajo in ga imajo za svojega. V Domu nihče ne živi stalno, svoja vrata pa rad odpira vsem, ki iščejo prostor za druženje, ustvarjalnost, učenje, duhovnost, sprostitev, praznovanje, … Najprej je namenjen članom Bratstva, pod to isto streho pa svoj prostor za nekaj ur ali dni najdejo tudi različne skupine.

In kdo smo člani Bratstva? Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov je gibanje v Cerkvi na Slovenskem in del Mednarodnega krščanskega bratstva trajno bolnih in telesno prizadetih oseb (krajše Bratstvo). V Sloveniji je gibanje prisotno od leta 1973. Bratstvo ima približno 300 članov. Prizadevamo si za čim večjo povezanost med bolniki in invalidi ter njihovimi prijatelji, za skupna druženja in medsebojno pomoč. Poudarek pri delovanju Bratstva je tudi na tem, da bolniki in invalidi sami vodijo Bratstvo, sodelavci pa pri delu pomagajo tam, kjer bolniki ali invalidi ne zmorejo.

Eden izmed večjih projektov v življenju Bratstva je Dom Bratstva na Zaplani. Sprva je bilo to staro župnišče, ki ni bilo več v uporabi in ga je Bratstvo dobilo v najem. Ta Dom smo z velikodušnim sponzorjem (gradbenim podjetjem) in mnogimi dobrotniki uspeli obnoviti in dograditi, da je sedaj res lep in predvsem prilagojen za invalide in bolnike. 27. aprila 2008 smo obnovljeni Dom odprli in blagoslovili in trudimo se, da bi se v njem čim več dogajalo. V Domu je 30 ležišč in velika dvorana, ki lahko sprejme do 100 ljudi.

Več informacij najdete na njihovi spletni strani http://domzaplana.si.

Kaj ponujajo?

Največji luksuz in vrednost našega Doma je odmaknjenost od mestnega vrveža in hrupa avtomobilov. V tišini narave se duša in telo odpočijeta, prelepa okolica daje mnogo možnosti: klepet pod lipo, sedenje v travi, lovljenje sončnih žarkov, pogled na Triglav, … Dom je dobro izhodišče za prijetne sprehode. Knjižna omara ponuja možnost listanja po popisanih straneh mnogih zgodb, življenj, izpovedi, …

Dom Bratstva ima veliko dvorano (druga slika), v katero lahko sprejme do 100 ljudi. Običajno skupine v dvorani izvajajo svoj program in obedujejo, tako da postane tudi jedilnica. Opremljena je s platnom, projektorjem in zvočniki in se lahko spremeni v predavalnico ali kinodvorano. Ker je velika, se da v njej tudi plesati, igrati, skrivati, …

Kuhinja (tretja slika) je takšna prava, velika in opremljena z vsem potrebnim za kuhanje za večje število ljudi. Ima večji štedilnik, gostinski pomivalni stroj, hladilnik, zamrzovalnik, posodo, ogromno ponvijo… Skupine s sabo pripeljejo kuharje ali pa si kuhinjske dolžnosti razdelijo med seboj. Če bi se kuhanju raje izognili, se najdejo tudi možnosti naročila hrane kje v bližini.

V Domu je vsega skupaj 30 ležišč (četrta slika). Spodaj je soba za voditelja z dvema ležiščema ter soba poleg kuhinje za kuharje s tremi ležišči. Še ena soba spodaj ima kavč in kmečko peč in je lahko soba za druženje, delo po skupinah, … Zgoraj je predsoba z raztegljivim kavčem, ena soba s štirimi ležišči, ena s petimi, ena s šestimi ter zadnja s sedmimi ležišči. Gostili smo tudi že skupine do 45 in v prostore dodali še dodatna ležišča.

Cenik za skupine Bratstva za kritje stroškov uporabe Doma:
Cena nočitve za člane Bratstva 8,00 € na noč / osebo
Skupine nad 20 udeležencev Bratstva 7,00 € na noč / osebo
Sodelavci in prostovoljci Brezplačno
Enodnevna srečanja v nekurilni sezoni Brezplačno
Kurilna sezona 100,00 € na noč = minimum skupnega plačila, saj se le tako krijejo stroški ogrevanja.
Cenik za zunanje skupine in posameznike za kritje stroškov uporabe Doma:
Cena nočitve 9,00 € na noč / osebo
Skupine nad 20 udeležencev 8,00 € na noč / osebo
Enodnevni najem dvorane 50,00 €
Enodnevni najem dvorane in kuhinje 75,00 €
Enodnevni najem celotnega Doma 100,00 €
Kurilna sezona 100,00 € na noč = minimum skupnega plačila, saj se le tako krijejo stroški ogrevanja.

Kje se nahajajo?

Zaplana je vas zahodno od Vrhnike, razprostrta po gričih in hribih vzhodnega Rovtarskega hribovja. Sestavljena je iz množice manjših zaselkov - Zaplana, kjer je tudi cerkev sv. Urha in Martina, Strmca, Jerinov grič, Prezid, Log in Mizendol. Leži na nadmorski višini 664 m.

Navodila za prihod:

Če prihajate iz ljubljanske smeri po avtocesti proti Primorski, izberete izvoz Vrhnika. Na izvozu zavijete levo in pot nadaljujete po stari cesti proti Logatcu. Čez cca. 4 km boste opazili smerokaz Zaplana. Zavijete desno na cesto proti Zaplani.
Če prihajate po avtocesti iz primorskega konca, izberete izvoz Logatec in nato skozi Logatec nadaljujete pot po stari cesti proti Vrhniki, dokler ob cesti ne zagledate smerokaza za Zaplano. Zavijete levo na cesto za Zaplano.
Ko pridete do table kraja Zaplana (slika 1), boste čez dobrih 100 m prišli do križišča (slika 2). Zavijete desno za Dom KBBI in nadaljujete pot po cesti po gozdu še cca. 3 km. Pridete še do enega smerokaza za Zaplano (slika 3) in sledite smeri. Kmalu boste zagledali cerkev in dom Bratstva (slika 4). Poleg cerkve boste zlahka našli prostor za parkiranje, potem pa naredite le še nekaj korakov in že ste v našem Domu.
Na Zaplano lahko pridete tudi po drugih poteh: lahko se pripeljete iz Stare Vrhnike čez Ulovko,  ali pa iz Rovt ali Žiri. Če boste prihajali iz teh smeri, vam je pot verjetno poznana.