Show menu

Živalstvo

Zaplana, planota, ki je razčlenjena z mnogimi suhimi dolinami, leži zahodno od Vrhnike. Na severu se precej strmo spušča v Podlipsko dolino, navzhodu pa se počasi znižuje proti Ljubljanskemu barju. Mozaik gozda in travišč na Zaplani je prehranjevalni prostor netopirjev malih podkovnjakov, ki se razmnožujejo na podstrešju cerkve sv. Urha. V gozdu in na zaraščajočih se travnikih živi metulj črtasti medvedek.

 

(vir www.vrhnika.si)

Mali podkovnjak

Mali podkovnjak (znanstveno ime Rhinolophus hipposideros) je vrsta netopirja, ki ima tako kot vsi podkovnjaki značilno kožno gubo med nosnicama v obliki podkve. Ob mirovanju se popolnoma zavije v letalno opno. Za zavetišča uporabljajo predvsem opuščena človeška bivališča, cerkvene zvonike in opuščene rudniške rove. Prezimovališče pa si poiščejo v naravnih jamah, opuščenih kleteh in rovih. S kremplji se oprimejo stropa in otrpli visijo z njega kot suh list do pomladi. V Sloveniji je ta vrsta netopirja tako kot vse na območju Slovenije domorodne vrste netopirjev zavarovana. Ogrožajo ga posegi v njegova zatočišča, nočna osvetljenost objektov in pesticidi.

(vir Wikipedia)

Mali podkovnjak (vir Wikipedia)
Mali podkovnjak (vir Wikipedia)

Črtasti medvedek

Črtasti medvedek je metulj iz družine medvedkov. Uvrščamo ga med nočne metulje, vendar je aktiven tudi podnevi. Sprednja krila so zeleno črna, s kovinskim sijajem, s svetlo rumenim notranjim robom, s tremi umazano belimi prečnimi progami (druga in tretja potekata v obliki črke V) ter okroglimi črnimi pikami v zunanjem belem kotu krila. Zadnja krila z dvema večjima črnima pikama in širšo črno progo ter zadek s stranskimi črnimi pikami so cinober rdeči. Glava je svetlo rumena. Oprsje je črno z dvema rumenima vzdolžnima progama. Samice se ne razlikujejo od samcev, so le za spoznanje večje in imajo debelejši zadek. Podnevi se hranijo. Nektar pogostokrat iščejo daleč izven svojega habitata. Ponoči se parijo in radi priletijo k virom ultravijolične svetlobe.

(vir www.biomura.si)